Som utvecklingsplattform och kunskapscenter tar vi löpande emot forskningsförfrågningar från överallt i hela världen. Vi erbjuder exempelvis möjlighet att följa arbetet med specifika metoder, hela projekt eller samarbete med någon av våra ensembler. Vi är ofta del av olika typer av forskningsprojekt inom områden som samskapande och teknisk utveckling.
Som kunskapscenter är det viktigt för oss att utveckla verksamheten utifrån den kunskap och erfarenhet som redan finns, både i branschen och inom utbildningsväsendet. Hos oss utvecklas kunskap, den byggs på, utforskas och undersöks och vi genererar också helt ny kunskap. Genom bland annat vårt akademiska råd är vi sammankopplade med högre utbildningar och andra relevanta aktörer i Sverige och internationellt. Vi har alltid blicken utåt på vad som händer i vår omvärld.
Under den tid vi har utvecklats till kunskapscenter har vi fått in mer och mer forskningsförfrågningar från hela världen. Vi har haft masterstudenter och doktorander som samarbetat med oss eller haft forskningsresidens och vi ingår i flera forskningsprojekt.
Här kan du läsa om ett forskningslabb inom musik
I arbetet med att etablera ShareMusic som kunskapscenter har ett internationellt akademiskt råd bildats för att säkerställa att arbetet även förankras vetenskapligt. Rådets medlemmar är Petra Frank från Högskolan för scen och musik i Göteborg, Sofia Kjellström från Jönköping Academy, Beata Alving från Sigtuna kulturskola, Patricia Alessandrini från Stanford University i USA, Deborah Kelleher från Royal Irish Academy of Music, Frank Lyons MBE från Ulster University på Nordirland, samt Nigel Osborne (rådets ordförande), Edinburgh University.
För att utföra ett metodiskt expansivt arbete i relation till den akademiska världen, har rådet upprättat en 5-årig forskningsstrategi för kunskapscentret. Forskningsstrategin som fungerar som vägledande verktyg i att kunna prioritera bland de forskningsförfrågningar och samarbeten som kommer in. Strategin ger även en framtida riktning för urvalet till vår digitala kunskapsbank.
“The strategy is focused on inclusion. It is designed to encourage and facilitate investigation of the nature of inclusive art making, with a view to understanding more fully its nature and dynamics, raising standards, and extending the breadth and depth of innovative practice."
ShareMusic håller på att upprätta en digital kunskapsbank. Till kunskapsbanken håller vi på att samla in vetenskapligt granskat material från humaniora och andra områden. Inkludering och konstnärlig utveckling står givetvis i fokus. Där ska också finnas handböcker, konkreta exempel och fallstudier, rapporter, filmer och mycket mer som har utvecklats av eller i samarbete med ShareMusic. Det kan också vara material vi samlat in från andra institutioner och verksamheter.
Vår kunskapsbank ska bli en ledande internationell källa för både erfarenhetsutbyte och forskning inom området. Idag finns ingenting liknande som samlar kunskap inom inkluderande konstnärligt arbete från hela världen.
Vi arbetar också mycket med ett område som handlar om kreativt skapande på distans – utvecklandet av en remote performance platform. Utvecklingen av plattformar för att kunna skapa tillsammans på distans kan öppna upp helt nya möjligheter att skapa konst. Det är också ett av de områden som finns i vår forskningsstrategi. I samband med coronapandemin 2020 blev detta arbete högaktuellt.
När ShareMusic etablerades som kunskapscenter, bildades även ett akademiskt råd för att förankra verksamheten vetenskapligt.
Vill du samarbeta eller delta? Eller kanske jobba eller praktisera? Här kan du se olika sätt att bli en del av oss.
Vi har både dansensembler och musikensembler. Här hittar du mer information om dem.