Under våren har den finska komponisten Asta Hyvärinen inlett ett spännande samarbete med ShareMusics ensemble Elefantöra. Tillsammans arbetar de med verket Interstellar – ett möte som inte bara korsar landsgränser, utan även skapar nya vägar för konstnärligt utforskande.
Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund som tonsättare?
- Jag är född i norra Österbotten, nära Finlands geografiska mittpunkt. Redan som barn var jag intresserad av både bildkonst och musik – jag ritade mycket och började spela instrument som mandolin, trummor, gitarr och bas.
I mitten av 80-talet flyttade jag till Helsingfors och studerade fyra år på Oulunkylä Pop/Jazz Music School. Därifrån tog jag steget in i den klassiska och samtida musikvärlden. Under 90-talet deltog jag i olika kompositionskurser, studerade självständigt samt på konservatoriet och universitetet i Åbo. Sedan år 2000 har jag varit verksam som heltidskompositör.
Hur uppstod idén om ett samarbete med Elefantöra?
- Det började när jag hörde Elefantöra på Nordic Music Days-festivalen i Glasgow i november. Jag blev fascinerad av deras framförande och gick fram efteråt för att ge lite feedback. Jag sa bara: "Förresten, jag har ett stycke som skulle passa er", och gav mitt visitkort. Jag hade egentligen inga förväntningar – men redan samma dag fick jag ett mejl från Jan. Och nu är vi här!
Hur har samarbetet sett ut hittills?
- Vi har haft två onlinemöten tidigare i år, och Elefantöra har även spelat in flera versioner av Interstellar tillsammans med en ljudtekniker. Den 12 maj träffades vi äntligen i Göteborg för en sex timmar lång studiosession, arrangerad av ShareMusic. Det var otroligt inspirerande – jag fick en djupare förståelse för hur Elefantöra närmar sig skapande, och vad jag som kompositör behöver bidra med för att nå bästa möjliga resultat. Och dessutom hade vi väldigt roligt!
Vad ser du mest fram emot i det här samarbetet?
- Jag hoppas självklart att få höra Interstellar live en dag. Men allra mest hoppas jag att detta är början på något långsiktigt – att vi kan fortsätta samarbeta och fördjupa processen tillsammans.
Vad betyder det för dig att arbeta med en ensemble som Elefantöra?
- Det känns väldigt spännande och inspirerande. Vi klickade direkt. Deras engagemang betyder mycket – särskilt eftersom jag vet att det här projektet inte var planerat från början.
Tidigare har mina elektroakustiska verk alltid skrivits för samma ensembler och tekniker. Här får jag tänka om – både vad gäller instrument, ljud, form och uttryck. Det gör att jag också omvärderar själva musiken. Det är en väldigt givande utmaning.